03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Acıkmayı Geciktirip Tokluk Hissi Veren Besinler

Yaz mevsimine geçişte en çok konuşulan şeylerin başında diyetler geliyor. Kış dönemlerinde, bayramlarda kontrolü tamamen bıraktıysanız şimdi az yemeye başladığınızda doymama sorunuyla karşılaşabilirsiniz. Fiziksel açlığa göre; mide hacminiz genişlediğinden dolayı ufak öğünler, dengelenmemiş tabaklar, hangi besini ne zaman tükettiğiniz aç hissetmenize sebep olabilir. Lif içeriği yüksek, su oranı iyi, kaliteli yağlardan oluşan ve düşük kalorili bazı besinler daha uzun süre tokluk verir. Bu besinlerden bazıları şöyledir:


Kuru baklagiller: Daha az yiyerek daha uzun süre tokluk  sağlayıcı lifleriçeren kurubaklagiller en yakın dostunuz olsun. Yarım kupa pişmiş barbunya, kuru fasulye veya nohut yaklaşık 6-8 gr. lif, 8 gr. protein ve 120 kalori içerir. Yapılan bir çalışmalara göre, her gün 14 gr. lifli besin alımı, yediklerinizden yüzde 10 tasarruf yapmanızı, böylece ayda yaklaşık yarım kilo vermenizi sağlar. Kurubaklagilleri; salata , yemek, meze  olarak beslenmenize mutlaka eklemelisiniz.

Yağlı tohumlar: Atıştırmalık besinlerden olan yağlı tohumlar açlığı bastırmada en iyi seçeneklerdir ancak püf noktalarına dikkat edilerek tüketildiği takdirde. Paketlenmiş kuruyemiş-kuru meyve barları ise hacim olarak küçük ancak enerji yoğunluğu çok yüksektir. Bu nedenle yağlı tohumları tercih ederken çiğ, tuzsuz, ısıl işlem görmemiş şekilde tercih edebilirsiniz. Kaliteli şekilde tükettiğiniz takdirde içerisindeki kaliteli yağ asitlerinden ve vitaminlerden yararlanabilirsiniz. 

Yağlı balıklar: Ana öğünlerde tüketeceğiniz kaliteli protein her zaman daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Protein bakımından zengin besinler yediğimizde vücudumuz, tok hissetmemizi sağlayan hormonlar salgılar. Öğle veya akşam  yemeklerinde balık tercih edebilirsiniz. Balığın yanında mutlaka mevsim yeşillikleri, salata ve limon tercih etmelisiniz. Dip balıklarından ziyade yüzey balıklarını tüketmenizi, pişirme yöntemlerinden; fırında, ızgara ve buğulama yöntemi ile pişirmenizi tavsiye ederiz.

Yumurta: Anne sütünden sonra en kaliteli besin olan yumurtayı mutlaka kahvaltılarınızda tercih etmelisiniz. Güne kaliteli bir protein ile başlamak tüm gün sizi tok tutacak, atıştırmalıklara karşı iştahınızı azaltacaktır. Yumurtayı; sebzeler ile, haşlanmış şekilde, omlet olarak, salata yaparak tercih edebilirsiniz.

Bezelye: Diyetteki bireylerin öncelikli olarak vazgeçtikleri sebzelerin başında bezelye yer alır ancak bilinenin aksine oldukça tok tutucu bir besindir. Bir kupa bezelye yaklaşık 7 gr. protein ve 6 gr. lif içerir. Protein, lif içeriğiyle metabolizmayı destekler. yapılan bir çalışmada, bireylere yemekten yarım saat önce farklı protein kaynakları verildiğinde bezelye yiyenlerin daha tok hissettikleri ve daha az yemek yedikleri görülmüştür. Öğünlerinizde; meze olarak, yemeklerin içerisinde veya pilav/makarnalara katarak tüketebilirsiniz.

Sebze çorbaları: çorbalar hacim olarak geniş kalori olarak düşük seçeneklerdir. Çorbaların çoğu sudan oluştuğu için ana yemek öncesi midede hacimsel genişlik sağlar. Ana yemeğe yüklenmenizi engeller. Çorba olarak kremalı, aşırı yağlı olanlardan değil daha çok sebze içeren, yoğurtlu, tavuklu veya baklagillerle yapılanları tercih etmelisiniz.

Çiğ sebze ve salatalar: lif oranı yüksek, vitamin yönüyle zengin olan bu beslenme grubunu yemeklerin yanında, ara öğünlerde kahvaltılarınızda mutlaka tercih etmelisiniz. Lahanagiller, yer elması, kereviz, turpgiller bu grupta en yüksek lif oranına sahip besinlerdir. Mevsimine göre tüketmeye özen gösteriniz.