03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

BESİNLERİN DUYGUDURUM İLİŞKİSİ

Gününüzü; keyifli veya depresif, mutlu veya hüzünlü, iyi veya kötü olarak geçirmenizde yediklerinizin de payı olduğunu biliyor musunuz ? duygudurum üzerinde yapılan birçok çalışmada besinlerin aslında ruh halinizi de etkilediği gösteriliyor.

Duygularınıza etki ederek gününüzü iyileştirecek besinler:

  • D vitamini içeren besinler

D vitaminin en iyi kaynağı güneştir çünkü D vitamini, güneş ışınları ile vücut tarafından yapılabilmektedir Yumurta, ton balığı, peynir, karaciğer D vitamini içerin besinler arasındadır. Bunun yanında D vitamini eksikliğiniz varsa takviye olarak uzman kontrolünde kullanabilirsiniz.

  • Çikolata

Uygun miktarda bitter çikolata tüketimi, modunuzu hızlıca yükseltecektir. Kahvenizin, çayınızın yanında günde 30 gram kadar bitter çikolata, beyindeki endorfin seviyesini yükseltir. Çikolata seçiminizde: kakao oranı yüksek, katkı, koruyucu içermeyen, bitkisel tatlandırıcı veya doğal tatlandırıcı bulunanları tercih etmelisiniz.

  • Selenyumdan zengin besinler

Selenyum minerali vücutta antioksidan olarak görev yapar. Antioksidanlar kendinizi iyi hissetmenizi sağlarlar. Araştırmacılar, orta yaş grubundaki bireylerde, beyinde oluşan oksidatif stresin depresyon kaynağı olabileceğini gösteriyor. Nörolojik hastalıkların önlenmesinde, tirit fonksiyonlarında da etkilidir.

Günde minimum  55 mcg selenyum almaya özen gösteriniz. Tam tahıllar, Yağlı tohumlar (özellikle pikan cevizi) selenyumun en iyi kaynaklarındandır. Baklagiller, balık, ay çekirdeği, soğan, turp, sarımsak, mantar, yumurta diğer kaynakları arasındadır.

  • Balık

Yapılan bir çok çalışmada özellikle omega-3 zengini yağlı bir balık olan somon tüketiminin yüksek olmasının, depresyon riskini azalttığı gösteriyor. Somon, ton, sardalye ve uskumru Omega-3’ün iyi kaynaklarıdır. Omega alımına bağlı ruh halinde de iyilik sağlanacaktır.

  • B12 vitamini ve folik asitten zengin olan gıdalar

Balık tüketilen veya kurubaklagil tüketilen bir yemeğin yanında salata eklenmesinin ortak yanları hem folik asit (folat) hem de B12 vitaminini beraber içermeleridir. Bu iki vitamin santral sinir sistemi hastalıklarını, duygu durum bozukluklarını ve demansı önlemeye yardımcıdır.

Folik asit; yeşil yapraklı sebzeleri ile kurubaklagillerde, B12 vitamini ise et, balık, tavuk ve süt ürünlerinde bulunur.

B12 vitamini: yumurta, karaciğer, yoğurt, peynir, muz en iyi b12 vitamini kaynaklarıdır.

  • Meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler antioksidanlarla, vitaminlerle doludur ve sağlığın korunmasında büyük öneme sahiptir. Mevsiminde tüketilen meyveler, ruh halinizi ve sağlığınızı iyileştirir. Lif oranı yüksek olması sebebiyle meyve suyundan ziyade meyvenin kendisini tercih etmelisiniz. Meyve ve sebzeleri sıklıkla tüketen kişiler aynı zamanda kendilerini daha sağlıklı hissetmektedir.

Duygulara etki ederek sizi huzursuz, yorgun, tükenmiş hissettiren besinler:

  • Doymuş, trans yağlar

Doymuş yağlar, kalp hastalıkları ve bazı kanser risklerini artrır. Yeni yapılan çalışmalar, doymuş yağların depresyonda da önemli rol oynadığını gösteriyor. Kızartma yağları, margarinler ve doyurulmuş yağlar hem obeziteye hem de kötü ruh haline neden olmaktadır. Zeytinyağı, tereyağı, yağlı tohumlar, avokado, Hindistan cevizi yağı kaliteli yağ kaynaklarındandır.

  • Alkol

Fazla miktardaki alkol tüketimi beyine ve tüm sinir hücrelerine etki eder, kişi rahatlar ve keyif halini aşırı duygu değişimi takip edebilir ve kişinin koordinasyonu bozulabilir. Fazla alkol tükettiğiniz bir gecenin sabahında kendinizi bitkin hissedebilirsiniz.

  • Kafein

Kafein iki şekilde etki gösterebilir. Fazla ve geç saatte kafein almanız uykusuzluğa yol açarak huzursuz ve bitkin hissetmenize neden olabilir. Diğer taraftan kafein alımı aniden enerjiyi yükseltip devam eden süreçte ise bitkinliğe sebep olabilir.

Bazı bireyler diğerlerine oranla kafeine karşı daha duyarlıdır ve kafein tükettiklerinde daha hızlı etkilenebilirler. Eğer kafeine karşı hassasiyetiniz varsa ve günün sonunda modunuzun ve enerji seviyenizin düşmesini istemiyorsanız kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin alımını azaltın.