03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Sınav Kaygısı

Sınav Kaygısı

Sınava Hazırlanamıyorum: Kaygım Var

Sınava hazırlanırken sadece ders anlamında değil, aynı zamanda psikolojik anlamda da sorunlar yaşanabilir. Yaşanan bu psikolojik durumlar sınava hazırlanamamanızı sağlayacak kadar ciddi bir boyuta ulaşabilir.

Sınava hazırlık dönemlerinde karşılaşılan psikolojik sorunlardan biri de kaygıdır. Birçok öğrenci kaygım var, şikayetini dile getirmektedir. Kaygı, sınavda başarılı olup olunamayacağı hususunda meydana gelir. Ve sınav yaklaştıkça kaygı daha da artarak etkisini göstermeye devam eder.

Peki, kaygı problemlerinden dolayı sınava hazırlanamayan öğrenciler ne yapmalıdırlar. Nasıl bir yöntem ile bu kaygılarını yok edebilirler. Öncelikle bu konuda kendi yöntemlerinizi denemelisiniz. Son çare ve kısa yoldan çözüm sağlamak içinse psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmalısınız.

Psikolojik Danışmanlık Sayesinde Sınav Kaygınızı Yok Edin

Kaygı problemi yüzünden sınava hazırlanamayan kişiler, psikoloğa gidebilirler. Psikolog, kaygı probleminizi en doğru şekilde çözecektir. Kaygılarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmak için yapabileceğiniz en iyi şey budur. Uzman biriyle dertleşmek, normal bir insanla dertleşmeye benzemez. Bir kere psikoloğa gittiğiniz zaman aradaki farkı kendi gözlerinizle göreceksiniz.

Nefes Egzersizleri

Nefes egzersizi yapmak, sınav kaygısını yok etmenin yollarından biridir. Özellikle de derin derin alınan nefesler, rahatlamanızı sağlayacaktır. Nefes egzersizi yaparken doğru nefes almak da önemlidir. Egzersiz sırasında burundan nefes alıp ağızdan nefes vermek gerekir. Ayrıca egzersizlerinizi yaparken açık alanda hatta doğada olmanız daha iyi gelecektir. Bu şekilde kaygınızı yok etmeye çalışabilirsiniz.

Zamanı Verimli Kullanın

Zamanı verimli kullanmamak, nasıl ders çalışacağınız konusunda sıkıntı yaşamanıza neden olur. Hatta konuları yetiştiremeyeceğinizi düşünüp daha fazla kaygı içerisine girebilirsiniz. Bu nedenle zaman planlamasını çok iyi yapmalısınız.

Sınav Kaygısını Yok Etmenin Diğer Yolları

Sınav kaygısından dolayı sınava hazırlanamayan insanlar şu yöntemleri de deneyebilirler:

  • Kendinizi cesaretlendirebilirsiniz.
  • Ders çalışırken odaklanmaya çalışın.
  • Tüm gününüzü ders çalışmaya adamayın. Bazen oyun oynayın, TV izleyin ya da başka aktiviteler yapın.
  • Arkadaşlarınızla veya ailenizle de zaman geçirin.

Bunları yaptığınız zaman sınav kaygısıyla baş edebilirsiniz. Hayatınızı bu sınava bağlı tutmamalısınız. Bu sınavın sizin için tek çare olduğunu düşünürseniz, kaygınız daha da fazla artacaktır.