03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Depresyon Tedavisi

Depresyon Tedavisi

 

 Depresyon konusunda hangi tedavi yaklaşımını uygulamak istediğinizden emin değilseniz, en iyi yaklaşımları sizler için derledik.

 

En İyi Depresyon Tedavi Planını Bulun

 

Depresyondayken, içinden çıkamayacağınızı düşündüğünüz karanlık bir gölgenin altında gibi hissedebilirsiniz. Ancak unutmayın ki, en ağır depresyon için bile tedavi mümkündür. Bu nedenle depresyon, yaşamak istediğiniz hayatı yaşayabilmenize engel oluyorsa, psikolojik destek almakta tereddüt etmeyin. Depresyon için psikoterapi, ilaç ve sağlıklı yaşam değişiklikleri gibi birçok tedavi yaklaşımı mevcuttur.

 

Elbette nasıl ki her insan depresyonu farklı deneyimliyorsa, tedavi yöntemleri de kişiden kişiye farklılık gösterir. Bu konuda mümkün olduğunca bilgi edinebilirseniz, size en uygun depresyon tedavi planını bulabilirsiniz. Tekrar mutlu ve umut dolu hissedebilir, hayatınızın kontrolünü geri kazanabilirsiniz.

 

Depresyon Tedavi Önerileri

 

Depresyon hakkında mümkün olduğunca bilgi edinin. Depresyon belirtileriniz, sağlık durumunuzla, vitamin ve mineral düzeyleriniz ile ilişkili olabilir. Eğer bu şekildeyse, önce sağlık durumunuz ele alınmalıdır. Sağlık merkezimizde tam vücut taraması ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Doğru tedavi yaklaşımını bulun. Size en uygun tedavi yaklaşımını bulmak zaman alabilir, belki deneme yanılma süreçlerinden geçmiş olabilirsiniz. Unutmayın, bir yöntem daha önce size uymadı ise, bu depresyonunuzun tedavisi olmadığı anlamına gelmez. Size yardımcı olabilecek tedavi planları her zaman mevcuttur.

 

Sadece ilaç tedavisi ile yetinmeyin. İlaç tedavisi depresyonun semptomlarını yatıştırabilir, ancak ilaçlar yaşam boyu kullanım için elverişli değildir. Terapi ve egzersiz gibi diğer yaklaşımların da ilaç kadar etkili olduğu kanıtlanmıştır. Üstelik bu yaklaşımların yan etkileri yoktur. İlaç kullanmaya karar verdiyseniz, unutmayın ki bunu sağlıklı yaşam değişimleri ile desteklerseniz sizin için faydaları ve etkileri daha iyi ve kalıcı olacaktır. Terapiye ihtiyacınız olup olmadığınızdan emin değilseniz "Terapiye İhtiyacım Var mı? 10 Belirti" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Sosyal destek edinin. Sosyal bağlarınızı ne kadar geliştirirseniz depresyondan o kadar iyi korunabilirsiniz. Kendinizi sıkışmış hissediyorsanız, güvendiğiniz aile dostları ve arkadaşlarınızla konuşun, yeni sosyal bağlar kurun, depresyon destek gruplarına katılın. Unutmayın, yardım istemek zayıflık işareti değildir, başkalarına yük olmak da değildir. Bazen bir kişiyle yüz yüze konuşmak bile size iyi gelebilir.

 

Tedavi zaman alır ve aktif bir süreçtir. Bütün depresyon tedavileri zaman ister. Bazen tedavi süreci dayanılmaz ve yavaş gelebilir. Bu çok normaldir. İyileşme sürecinin de kendi içerisinde iyi ve kötü günleri olur.

 

Depresyon Tedavisinde Yaşam Değişiklikleri

 

Yaşamınızda değişiklikler yapmak depresyon tedavisinin basit ama güçlü bir parçasıdır. Hatta bazen tek ihtiyacınız olan budur. Diğer tedavi yaklaşımlarından (ilaç, psikoterapi) destek alıyorsanız bile, doğru yaşam değişiklikleri yapmak depresyonu daha hızlı yenmenize yardımcı olur ve geri gelmesini önler.

 

Egzersiz. Düzenli egzersiz yapmanın depresyon tedavisinde ilaç kadar etkili olduğunu biliyor muydunuz? Egzersiz seratonin ve endorfin gibi iyi hissettiren beyin kimyasallarının salınımını artırır. Yeni beyin hücreleri ve bağlantıların oluşumuna yardımcı olur. Tıpkı anti-depresanların yaptığı gibi. Daha da iyisi fayda görebilmek için sporcular gibi egzersiz yapmanız gerekmez. Günde yarım saat yürüyüş yapmak bile büyük bir fark ortaya koyabilir. En iyi sonuçlar için günde 30-60 dk arası yürüyüş veya egzersiz yapın.

 

Sosyal Destek. Güçlü sosyal ağlar yalnızlığı ve izolasyonu azaltır. Yalnızlaşma depresyon açısından önemli bir risk faktörüdür. Arkadaşlarınız ve ailenizle irtibat halinde kalın. Yeni bir eğitim veya gruba katılın. Çeşitli organizasyonlarda gönüllü olarak hem sosyal açıdan kendinize, hem de başkalarına yardımcı olabilirsiniz.

 

Beslenme. Beslenme hem beden hem de zihin sağlığınız için önemlidir. Düzenli ve sağlıklı beslenmek, gün boyunca enerjinizi yüksek tutacak, ani ruh değişimlerinizin önüne geçecektir. Şekeriniz düştüğünde yüksek şeker içerikli gıdalara yönelmeyin, şekerinizi yavaş ve dengeli bir şekilde yükselten meyve gibi lif içerikli gıdalar tüketin. Yüksek şeker içerikli gıdalar enerjinizi ve ruh halinizi çok hızlı yükseltip sonrasında aniden düşürebilir. Bu da bedeninizde bir anda boşluk ve yalnızlık hissini veren duyguları taklit eden duygular oluşturacaktır.

 

Uyku. Uykunun ruh haliniz üzerinde etkileri büyüktür. Yeterli ve düzenli uyku alamadığınızda depresyon belirtileriniz kötüleşecektir. Uykusuzluk rahatsızlık, gerginlik, huzursuzluk, üzüntü ve bitkinlik hissettirebilir. Akşamları düzenli uyuyun. Uykusuzlukla baş etme konusunda hazırladığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Stres Yönetimi. Hayatınızda stresi yönetebileceğiniz ve azalatabileceğiniz değişimler yapın. Aşırı stres depresyonu tetikleyebilir ve gelecekte depresyon riskinizi artırabilir. Hayatınızın size stres veren yönlerini bulun (fazladan iş yükü, olumsuz arkadaşlıklar) ve bunların etkilerini en aza indirmenin yollarını keşfedin. Stresle ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

Psikoterapi İle Depresyon Tedavisi

 

Eğer depresyon belirtileriniz başka tıbbi ve nörolojik sebeplerden kaynaklanmıyorsa (ör: tiroid, Alzheimer), terapi sizin için çok etkili bir yöntem olabilir. Terapide depresyon hakkında bilgi sahibi olur, kendinizi tanır, daha iyi hissetme hakkında kendinizin uzmanı olur ve depresyonun tekrarlamasını önleyebilirsiniz.

 

Klinik psikologlar ve psikiyatrlar tarafından uygulanan çeşitli psikoterapi yaklaşımları bulunmaktadır. Sık uygulanan terapi yöntemlerinden biri Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemidir.

 

EMDR İle Depresyon Tedavisi

 

EMDR Californiyalı psikolog Frances Shapiro tarafından 1989 yılında geliştirilmiştir. Başlangıçta Travma Sonrası Stres Bozukluğunun tedavisi için kullanılmıştır. Araştırmalar EMDR tedavisinin depresyon tedavisinde de etkili olduğunu göstermektedir.

 

EMDR, geçmişte belirgin travmalar yaşamış, şu andaki yaşamı ve günlük davranış, düşünce ve duyguları bu yaşantılardan olumsuz etkilenen bireylere yardımcı olan bir yaklaşımdır.

 

Depresyon Tedavisi ve Psikolog Bulmak

 

Depresyon için psikoterapi almayı düşünüyorsunuz ve psikolog bulmak istiyorsanız bu konuda yardımcı olabileceğini düşündüğümüz bazı önerileri sizin için derledik.

 

Uzmanlık. Öncelikle aradığınız psikoloğun Psikoloji lisansı yapmış ve Klinik Psikoloji üzerine uzmanlaşmış olmasına dikkat edin. Psikologlar farklı alanlarda uzmanlaşabilirler ve çalışma alanları çok geniştir. Klinik psikologlar ise hastane ve kliniklerde psikolojik destek sunmak için ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda uzmanlaşmışlardır.

 

Çevre Ağı. Etrafınızdan, çevrenizden, aile ve arkadaşlarınızdan referans yolu ile klinik psikolog soruşturabilirsiniz.

 

İnternet. Bulunduğunuz şehrin adını yazarak ve “psikolog” anahtar kelimesini girerek klinik psikolog arayabilirsiniz. Örneğin Konya şehrinde yaşıyorsanız arama motorlarına “Konya Psikolog” veya "Konya Psikolojik Danışman” yazabilirsiniz.

 

Online. Bulunduğunuz bölgede hizmet almak istediğiniz bir uzman bulamıyorsanız, vakit veya ulaşım açısından sorunlar yaşıyorsanız; online terapi hizmetlerinden faydalanmayı düşünebilirsiniz. Safa Sağlık merkezinde ve başka merkezlerde birçok uzman klinik psikolog online terapi hizmetleri sunabilmektedir. Araştırmalar online terapinin de yüz yüze terapi kadar etkili olduğunu göstermektedir.

 

Karşılaştırma. Araştırdığınız klinik psikologları

  • eğitim bilgileri,
  • uzmanlık alanları,
  • deneyim yılı,
  • sizin konunuzu çalışıp çalışmadığı,
  • hangi yöntemleri kullandığı gibi birçok kriter açısından karşılaştırabilirsiniz.