03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Sınava Hazırlanamıyorum Motivasyonum Düşük

Sınava Hazırlanamıyorum Motivasyonum Düşük

Sınava hazırlanamıyorum: Motivasyonum Düşük

Öğrenciler için sınava hazırlık dönemi önemlidir. Bazı öğrenciler ders çalışırken kolaylıkla motive olabilirken, bazı öğrenciler ise motive olamamaktadır. Çalışma verimini etkileyen motivasyon yüksek oldukça öğrencilerin başarılı sonuçlar almalarıda yükselir. Öğrenciler olumlu bir şekilde motive oldukları zaman enerjileri artar ve ders çalışmak için daha istekli hale gelirler. Gerekli motivasyonu kazanmak için öğrenciler psikolojik danışmanlık hizmetlerine başvurabilirler. Motivasyonlarını başka nedenler düşürüyorsa bunu psikolog yardımıyla aşabilirler.

Motivasyon Nasıl Sağlanır? 

Öğrenciler sınava hazırlık dönemlerinde nasıl motive olacaklarını öğrenmelidirler. Öğrenme ihtiyaçlarının altındaki nedenleri belirleyip değerlendirmelidirler. Her öğrenci farklı nedenler ile öğrenmeye yönelirler. Öğrenciler için öğrenme çabası pozitif motivasyon ve negatif motivasyon şeklinde olabilir. Başarısız olunca bireyi üzen ve rahatsızlık veren sonuçlar negatif motivasyondur. Negatif motivasyon öğrenciyi çalışmaya yönlendirirse de öğrenme sürecinden keyif almalarına engel olur.

Başarısızlık yaşadıkları zaman duygusal olarak daha çok yıpranırlar. Pozitif motivasyon öğrencilerin çalışmalarının sonunda elde edecekleri olumlu ve iyi sonuçlardır. Hayalindeki üniversiteye gidebilmek için çalışmak, terfi almak için çalışmak pozitif motivasyona örnek olabilir. Günlük hayatta yeni bilgiler kazanmak ve kendini donanımlı hissetmek için çalışmak pozitif motivasyonu olumlu yönde etkiler. Pozitif motivasyon kaygı ve korkuyu bünyesinde barındırmaz.

Motivasyon Kaynakları

Öğrenme motivasyonunu etkileyen içsel ve dışsal faktörler vardır. İçsel faktörler öğrenmeye karşı ilgi, tutum ve dikkat düzeyidir. Öğrencilerin içsel motivasyonu sağlayabilmeleri için ders çalışırken haz almaları gerekir. Dışsal motivasyonda ise öğrenciler ders çalışmaktan duyum alabilmeleri için dışsal bir aracın olması gerekir. Öğrencilerin başarılı sonuçlar alabilmeleri için içsel motivasyon kaynaklarını daha çok geliştirmeleri gerekir.

Motivasyon Arttırma Teknikleri

Ders çalışma esnasında kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Zorlandığınız konulara zamanınızın büyük bir bölümünü ayırırken, kolay yapabildiğiniz derslere daha kısa süre ayırabilirsiniz. Sınavda size daha fazla puan getirecek derslere daha çok çalışabilirsiniz. Boş zamanınızı öğrenmenize destek olacak konulara ayırabilirsiniz. Sınav başarınıza etki edecek ve motivasyonunuzu yükseltecek arkadaşlarınızla daha fazla vakit geçirebilirsiniz.

Enerjinizin yüksek olduğu saatlerde dersinize çalışmanız sizi daha kolay başarıya götürecektir. Yorgun hissettiğiniz zaman ders dışı faaliyetler ile ilgilenebilirsiniz. Tekrarlarınızı sabah saatlerinde veya gece uyumadan önce yapabilirsiniz. Özellikle sabah saatlerinde tekrarlarınızı yaptığınız zaman bilgiler daha kalıcı olacaktır. Uyumadan önce günün tekrarını yapmak öğrenmelerinizi kolaylaştıracaktır.