03323511700 destek@safasaglik.com Randevu Al

Takıntılarla Başa Çıkmak

Takıntılarla Başa Çıkmak

Takıntılarla Başa Çıkmak: Bir OKB Yazısı

Günümüzde pek çok psikolojik hastalık vardır. Bunların ne bilinenleri arasında bipolar bozukluk, şizofreni, depresyon ve anksiyete vardır. Ayrıca OKB de çok sık görülen ve gerçekten baş belası olan bir hastalıktır. OKB kısaltmasının açılımı, obsesif kompulsif bozukluktur. Obsesyon, takıntılı düşünceleri temsil eder. Kompulsif ise, tekrarlanmayı temsil eder. Yani OKB, bir kişinin kafasına taktığı fikirleri sürekli tekrarlamasıdır. Bu tarz bir hastalık için psikolojik danışmanlık almak şarttır.

Obsesyon Çeşitleri

Çok fazla obsesyon çeşidi vardır. Ancak yaygın olanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Titizlik obsesyonu
  • Kuşku obsesyonu
  • Cinsel obsesyonlar
  • Simetri obsesyonları
  • Sayma obsesyonları ve kompulsiyonları
  • Biriktirme ve saklama obsesyonları

Bunlar yaygın obsesyonlar ve kompulsiyonlardır. 

Titizlik Obsesyonu

Adından da anlaşılacağı üzere aşırı titizlik hastalığıdır. Sürekli ev temizleme, el yıkama ve her yere kolonya ile gitme gibi eylemler görülür. Mutlaka uzman psikolog yardımı gereklidir.

Kuşku Obsesyonu

Kuşku obsesyonu olan insanlar, evden çıkarken kapıyı kilitledim mi, ocağı kapattım mı ya da ışıkları kapattım mı diye devamlı kontrol ederler. Hem obsesyon hem de kompulsiyon şeklinde devam eder.

Cinsel Obsesyonlar

Bir kişinin sürekli cinsel senaryolar kurmasıdır. En olmayacak kişiler hakkında cinsel fanteziler kurar ve bundan korkunç bir şekilde rahatsız olur. Ancak kendini durduramaz.

Simetri Obsesyonları 

Bir şeylerin sürekli simetrik bir düzende olmasını isteyen hastalardır. Nesneleri tam simetrik şekilde dizmeye özen gösterirler. Örneğin, bir vazoyu masanın tam ortasında koyabilmek için ince hesaplar yaparlar. Aynı şekilde kütüphanedeki kitapları hiç üşenmeden büyükten küçüğe, kalından inceye dizebilirler.

Sayma Obsesyonları Ve Kompulsiyonları

Sayma obsesyonuna sahip olan hastalar, herhangi bir şeyi, belli bir sayıya kadar saymazlarsa yapamıyorlar. Örnek olarak ise, temizlik yapmaya başlayacak olan bir kadının 20'ye ya da 50'ye kadar sayması verilebilir.

Biriktirme Ve Saklama Obsesyonları

Bu tarz hastalar ise, gerekli ya da gereksiz her şeyi saklarlar. Kafalarında sürekli ''illa ki lazım olacak'' düşüncesi yer alır. Her türlü eski eşya, gereksiz ürünler hatta bazı şeylerin ambalajlarını bile saklayabilirler. Bu tarz obsesyonlar da gerçekten rahatsız edicidir.